UP Board Solutions for Class 9 English Poetry Chapter 2 Sympathy (Charles Mackay)

In this chapter, we provide UP Board Solutions for Class 9 English Poetry Chapter 2 Sympathy (Charles Mackay), Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest UP Board Solutions for Class 9 English Poetry Chapter 2 Sympathy (Charles Mackay) pdf, free UP Board Solutions Class 9 English Poetry Chapter 2 Sympathy (Charles Mackay) pdf download. Now you will get step by step solution to each question. Up board solutions Class 9 English पीडीऍफ़

Read the following stanzas given below and answer the questions that follow each:
निचे दिये हुए निम्नलिखित पद्यांशों को पढ़िये और उनके नीचे दिये हुए प्रश्नों के उत्तर दीजिए

(a) I lay in sorrow, deep distressed;
My grief a proud man heard;
His looks were cold, he gave me gold,
But not a kindly word.
My sorrow passed–I paid him back
The gold he gave to me;
Then stood erect and spoke my thanks
And blessed his charity.

Questions.
(i) Write name of the poem from which the above stanza has been selected. Who is the poet of the poem?
उस कविता का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त पद्यांश लिया गया है। कविता के रचयिता कौन है?
(ii) Which words rhyme with each other in the above stanza?
उपरोक्त पद्यांश में कौन से शब्द एक दूसरे के तुकान्त है?
(iii) How did a proud man help the poet?
एक घमण्डी व्यक्ति ने किस प्रकार कवि की सहायता की?
(iv) What did the poet do when his sorrow passed?
जब कवि को दुःख समाप्त हो गया तब उसने क्या किया?
Answers.
(i) The name of the poem is Sympathy’. Charles Mackay is the poet of the poem.
कविता का नाम ‘Sympathy’ है। कविता के रचयिता Charles Mackay है।
(ii) Heard rhyme with word.
Heard, word का तुकान्त है।
(iii) The proud man helped the poet by giving him gold (money).
घमण्डी आदमी ने सोना (धन) देकर कवि की सहायता की।
(iv) When his sorrow passed, he paid him back his money.
जब उसका दुःख समाप्त हो गया तब उसने उसका धन वापस कर दिया।

(b) I lay in want, and grief, and pain;
A poor man passed my way;
He bound my head, he gave me bread,
He watched me night and day.
How shall I pay him back again
For all he did to me?
Oh, gold is great, but greater far
Is heavenly sympathy.

Questions.
(i) Name the poem from which the above stanza has been taken. Who is the poet of the poem?
उस कविता का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त पद्यांश लिया गया है। कविता के रचयिता कौन हैं?
(ii) Who passed by the poet?
कवि के पास से कौन गुजरा?
(iii) How did the poor man help the poet?
मंडी आदमी ने कवि की सहायता किस प्रकार की?
(iv) The poor man’s help is greater than gold. Why?
गरीब आदमी की सहायता सोना (धन) से महान है। क्यों?
Answers.
(i) The name of the poem is Sympathy’ and the poet is Charles Mackay.
कविता का नाम ‘Sympathy’ है और कवि Charles Mackay हैं।
(ii) A poor man passed by the poet.
एक गरीब आदमी कवि के पास से होकर गुजरा।
(iii) The poor man pressed his head. He gave him bread and looked after him day and night.
गरीब आदमी ने उसका सिर दबाया। उसने उसे रोटी दी और दिन रात उसकी देखभाल की।

(iv) The poor man’s help is greater than gold because gold can be repaid but words of sympathy
can not be paid back.
गरीब आदमी की सहायता सोना (धन) से महान है क्योंकि सोने (धन) को चुकाया जा सकता है किन्तु सहानुभूति
के शब्द चुकाये नहीं जा सकते।

(A) SOLVED QUESTIONS OF TEXT BOOK

Answer the following questions :
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए ।

Question 1.
Who lays in sorrow?
कष्ट में कौन था?
Answer:
The poet lay in sorrow.
कवि कष्ट में था।
Question 2.
Was the poet satisfied with his help? If not so, why?
क्या कवि उसकी सहायता से सन्तुष्ट था, यदि नहीं तो क्यों?
Answer:
The poet was not satisfied with his help because he did not express sympathy.
कवि उसकी सहायता से सन्तुष्ट नहीं था क्योंकि उसने सहानुभूति नहीं व्यक्त की थी।
Question 3.
How did the poet repay the proud man when his sorrow had passed?
जब कवि का कष्ट समाप्त हो गया तो उसने घमण्डी आदमी को उसका ऋण किस प्रकार चुकाया?
Answer:
When the sorrow of the poet had passed, he went to the proud man and repaid his gold(money).
जब कवि का कष्ट समाप्त हो गया तो वह घमण्डी आदमी के पास गया और उसका धन वापस कर दिया।
Question 4.
How did a poor man help the poet when later on he lay in want and grief again?
जब कवि बाद में पुनः अभाव और पीड़ा में पड़ा हुआ था तो एक गरीब आदमी ने उसकी सहायता किस प्रकार की?
Answer:
The poor man pressed the head of the poet. He gave him bread and looked after him day and
night.
गरीब आदमी ने कवि का सिर दबाया। उसने उसे रोटी दी और दिन-रात उसकी देखभाल की।
Question 5.
Why does the poet think that it is difficult to pay back the poor man?
कवि क्यों सोचता है कि उस गरीब आदमी को ऋण चुकाना कठिन है?
Answer:
They poet thinks that it is difficult to pay back the poor man because his service and words of
sympathy can not be paid back.
कवि सोचता है कि उस गरीब आदमी का ऋण चुकाना कठिन ह क्योंकि उसकी सेवा और सहानुभूति के शब्द वापस नहीं किये जा सकते।
Question 6.
What difference do you find between the attitude of the proud man and the attitude
of the poor man?
आपको घमण्डी आदमी के दृष्टिकोण तथा गरीब आदमी के दृष्टिकोण में क्या अन्तर मिलता है?
Answer:
The attitude of the proud man was full of pride while the attitude of the poor man was full of
sympathy.
घमण्डी आदमी का दृष्टिकोण गर्व से भरा हुआ था तथा गरीब आदमी का दृष्टिकोण सहानुभूति से पूर्ण था।
Question 7.
Why is sympathy described as heavenly’?
सहानुभूति को दिव्य क्यों कहा गया है?
Answer:
Sympathy is described as heavenly because it is not based on any selfish motive.
सहानुभूति को दिव्य कहा गया है क्योंकि यह स्वार्थपूर्ण उद्देश्य पर आधारित नहीं है।
Question 8.
Which of the following qualities would you describe as heavenly?
आप निम्नलिखित गुणों में से किन-किन को दिव्य कहेंगे?

pride (घमण्ड), selfishness (स्वार्थपरता), kindness (दयालुता), goodness (बहुत अच्छा), indifference
towards the poor (गरीबों के प्रति उदासीनता), loving care of the old and sick (बूढ़े तथा बीमार व्यक्तियों की
स्नेह युक्त देखभाल).
Answer:
The qualities of goodness, kindness and loving care of the old and sick can be described as heavenly.
भलाई, दयालुता, बूढ़े तथा बीमार व्यक्तियों की स्नेह युक्त देखभाल को दिव्य गुण कहा जा सकता है।

(B) APPRECIATING THE POEM

Question 1.
Give the central idea of the poem.
कविता का केन्द्रीय भाव लिखिए।
Answer:
Sympathy is a divine quality. It is greater than money. Money can be paid back while sympathy
cannot be paid back.
सहानुभूति एक दिव्य गुण है। यह धन से महान है। धन वापस किया जा सकता है जबकि सहानुभूति को वापस नहीं
किया जा सकता।
Question 2.
Who is the poet of the poem?
कविता के रचयिता कौन हैं?
Answer:
The poet of the poem is Charles Mackay.
कविता के रचयिता चार्ल्स मैके हैं।
Question 3.
Bring out clearly the idea behind the words “His looks were cold.”
‘His looks were cold’ में निहित भाव को स्पष्ट कीजिए।
Answer:
“His looks were cold” means that his sight was indifferent.
‘His looks were cold’ का तात्पर्य है कि उसकी अन्तर्दृष्टि में उदासीनता थी।
Question 4.
Mention, from the poem, any two words that rhyme together.
कविता में किन्हीं दो शब्दों को लिखिए जो आपस में तुकान्त हों।
Answer:
Way and day rhyme together.
Way और day आपस में तुकान्त है।

All Chapter UP Board Solutions For Class 9 English

—————————————————————————–

All Subject UP Board Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

यदि यह UP Board solutions से आपको सहायता मिली है, तो आप अपने दोस्तों को upboardsolutionsfor.com वेबसाइट साझा कर सकते हैं।

Leave a Comment

Your email address will not be published.