UP Board Solutions for Class 9 English Poetry Chapter 1 The Mountain And The Squirrel (Ralph Waldo Emerson)

In this chapter, we provide UP Board Solutions for Class 9 English Poetry Chapter 1 The Mountain And The Squirrel (Ralph Waldo Emerson), Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest UP Board Solutions for Class 9 English Poetry Chapter 1 The Mountain And The Squirrel (Ralph Waldo Emerson) pdf, free UP Board Solutions Class 9 English Poetry Chapter 1 The Mountain And The Squirrel (Ralph Waldo Emerson) pdf download. Now you will get step by step solution to each question. Up board solutions Class 9 English पीडीऍफ़

Read the following stanzas given below and answer the questions that follow each :
नीचे दिये हुए निम्नलिखित पद्यांशों को पढ़िये और उनके नीचे दिये हुए प्रश्नों के उत्तर दीजिए

(a) The mountain and the squirrel
Had a quarrel
And the former called the latter “Little prig”
Bun replied,
You are doubtless very big;
But all sorts of things and weather
Must be taken in together
To make up a year
And a sphere,
Question:
(i) Write name of the poem from which the above stanza has been selected. Who is the poet
of the poem?
उस कविता का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त पद्यांश लिया गया है। इस कविता के रचनाकार कौन हैं?
(ii) Which words rhyme with each other in the above lines?
उपरोक्त पंक्तियों में कौन से तुकान्त शब्द हैं?
(iii) What is the mountain proud of?
पर्वत को किस पर अभिमान था?
(iv) What does the squirrel say to the mountain?
गिलहरी ने पर्वत से क्या कहा?
Answers:
(i) ‘The mountain and the Squirrel’ is the name of this poem. Ralph Waldo Emerson is the poet of this poem.
इस कविता का नाम The Mountain and the Squirrel है। इस कविता के रचयिता राल्फ वाल्डो इमरसन हैं।
(ii) Rhyming words :
Squirrel शब्द Quarrel का तुकान्त है।
Prig शब्द Big का तुकान्त है।
Weather शब्द together का तुकान्त है।
(iii) Mountain has very proud of his very big.
|पर्वत को अपनी विशालता पर गर्व था।
(iv) Squirrel said to the mountain, you are doubtless very big.
गिलहरी ने पर्वत से कहा। सचमुच तुम बहुत बड़े हो।

(b) And I think it no disgrace
To occupy my place
If I’m not so large as you,
You are not so small as I,
And not half so spry;
Questions:
(i) Name the poem from which the above stanza has been selected. Who is the poet of the poem?
उस कविता का नाम लिखिए जहाँ से यह उपरोक्त पद्यांश लिया गया है। कविता के रचयिता कौन हैं?
(ii) Why does the squirrel feel no disgrace?
गिलहरी अपमानित क्यों नहीं महसूस करती है?
(iii) Which words rhyme with each other in the above stanza?
उपरोक्त पद्यांश में कौन से शब्द एक दूसरे के तुकान्त है?
(iv) What does you stand for?
‘you’ का क्या तात्पर्य है?
Answers:
(i) The name of the poem is “The Mountain and the Squirrel’. The poet of the poem is R. W Emerson.
कविता का नाम The Mountain and the Squirrel’ है। कविता के रचयिता आर. डब्ल्यू. इमर्सन हैं।
(ii) It is no disgrace to be a squirrel because everything has its own importance in the world.
गिलहरी होना अपमान की बात नहीं है क्योंकि संसार में प्रत्येक वस्तु का अपना महत्व है।
(iii) Disgrace rhyme with place,
disgrace शब्द place का तुकान्त है।
(iv) The word ‘you stands for the mountain’s.
‘you’ शब्द का तात्पर्य पर्वत से है।

(c) I’ll not deny you make
A very pretty squirrel track.
Talents differ; all is well and wisely put
‘If I cannot carry forests on my back,
Neither can you crack a nut.’

Questions.
(i) Write name of the poem from which the above stanza has been selected. Who is the poet of the poem?
उस कविता का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त उपर्युक्त पद्यांश लिया गया है। कविता के रचयिता कौन है?
(ii) Which words rhyme with each other in the above stanza?
उपरोक्त पद्यांश में कौन-कौन से शब्द एक-दूसरे के तुकान्त हैं?
(iii) What is meant by the expression “All is well and wisely put’?
वाक्यांश “All is well and wisely put” का क्या तात्पर्य है?
(iv) What moral do you learn from this poem?
इस कविता से तुम्हें क्या नैतिक शिक्षा मिलती है?
Answers:
(i) The name of the poem is,
“The Mountain and the Squirrel” and the poet is R.W. Emerson.
कविता का नाम “The Mountain and the Squirrel” है तथा रचयिता आर० डब्ल्यू० इमर्सन हैं।

(ii) Make and track, put and nut rhyme together with each other.
make और track, put और nut एक-दूसरे के तुकान्त हैं।
(iii)All is well and wisely put’ means everything is well arranged and properly balanced in this world.”All is well and wisely put”
को अर्थ है-इस संसार में सभी वस्तएँ अच्छी प्रकार से तथा बुद्धिमानी से रखी हुई है।
(iv) The moral of the poem is that everything has its own importance. Nothing is high or low in the world.
इस कविता की नैतिक शिक्षा यह है कि हर वस्तु का अपना महत्व है। संसार में कोई भी वस्तु ऊँची या नीची नहीं है।

(A) SOLVED QUESTIONS OF TEXT BOOK

Answer the following questions :
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए
Question 1
Who had a quarrel?
झगड़ा किस-किस से हुआ?
Answer:
The mountain and the squirrel had a quarrel.
पर्वत और गिलहरी में झगड़ा हुआ।

Question 2.
Why did the quarrel begin?
झगड़ा क्यों प्रारम्भ हुआ?
Answer:
The quarrel began because the mountain told the squirrel a little prig.
झगड़ा इसलिए प्रारम्भ हुआ क्योंकि पर्वत ने गिलहरी को ‘a little prig’ (तुच्छ प्राणी) कहा।

Question 3.
Who do the words former’ and latter stand for?
Former और latter शब्द किसके लिए प्रयोग किये गये हैं?
Answer:
The word former’ stands for the mountain and latter for the squirrel.
Former शब्द पर्वत के लिए और latter शब्द गिलहरी के लिए प्रयोग किये गये हैं।

Question 4.
What does the word ‘Bun’ refer to?
‘Bun’ शब्द क्या सन्दर्भित करता है?|
Answer:
The word ‘Bun’ refers to the squirrel.
‘Bun’ शब्द गिलहरी को सन्दर्भित करता है।

Question 5.
What example does the squirrel give to prove that it is as important as other things that go to make up this world?
गिलहरी इस बात को सिद्ध करने के लिए क्या उदाहरण देती है कि वह भी उतनी ही महत्वपूर्ण है जितनी और वस्तुएँजो संसार को बनाती है?
Answer:
Both big and the small things have their own importance in the world. If squirrel cannot carryforests on its back, the mountain cannot crack a nut.
संसार में बड़ी तथा छोटी दोनों वस्तुओं को अपना महत्व है। यदि गिलहरी पर्वतों को अपनी पीठ पर नहीं ले जा सकती।तो पर्वत एक अखरोट नहीं तोड़ सकता।
Question 6.
What is the quality that the squirrel has but the mountain does not have? वह कौन सा गुण है जो गिलहरी के पास है लेकिन पर्वत के पास नहीं है?
Answer:
The squirrel can crack a nut but the mountain can not.
गिलहरी अखरोट तोड़ सकती है लेकिन पर्वत नहीं तोड़ सकता।

Question 7.
Read last three lines of the poem and say by whom have these lines been spoken the mountain or the squirrel?
कविता की अन्तिम तीन पंक्तियाँ पढ़िये तथा बताइये कि ये किसके द्वारा कही गयी हैं-पर्वत के या गिलहरी के?
Answer:
The last three lines of the poem are spoken by the squirrel.
कविता की अन्तिम तीन पंक्तियाँ गिलहरी द्वारा कही गयी है

(B) APPRECIATING THE POEM 

Question 1.
What does the expression “All is well and wisely put” mean?
वाक्यांश “All is well and wisely put’ का क्या तात्पर्य है?
Answer:
“All is well and wisely put” means that in this world everything is well arranged and properly balanced
संसार में प्रत्येक वस्तु व्यवस्था के अनुसार तथा उचित रूप से सन्तुलित है।

Question 2.
Which word of the following describe the squirrel
निम्नलिखित में से कौन सा शब्द गिलहरी का वर्णन करता है।
quarrelsome, self-satisfied, self-respecting, proud, timid.
Answer:
The word ‘self satisfied’ describes the squirrel.
शब्द गिलहरी का वर्णन करता है।

Question 3.
Point out any two words in the poem that rhyme together.
कविता में किन्हीं दो शब्दों को बताइए जो आपस में तुकान्त हों
Answer:
Squirrel and quarrel rhyme with each other.
Squirrel और Quarrel एक दूसरे के तुकान्त हैं।

Question 4.
Write down the central idea of the poem.
कविता का केन्द्रीय भाव लिखिए।
Answer:
In the poem “The Mountain and the Squirrel” the poet says that different persons have different abilities. In this world everything is well-arranged and properly balanced. One cannot hate the other. The big creatures should not feel proud of their bigness and the small creatures should not feel ashamed of their smallness. If a squirrel cannot have forests on its back, a mountain cannot crack a nut.

Question 5.
Who is the poet of the poem?
कविता के रचयिता कौन हैं?
Answer:
The poet of the poem is Ralph Waldo Emerson.
कविता के रचयिता Ralph Waldo Emerson हैं।

All Chapter UP Board Solutions For Class 9 English

—————————————————————————–

All Subject UP Board Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

यदि यह UP Board solutions से आपको सहायता मिली है, तो आप अपने दोस्तों को upboardsolutionsfor.com वेबसाइट साझा कर सकते हैं।

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *