UP Board Solutions for Class 9 English Prose Chapter 2 Kabuliwallah [R.N. Tagore]

In this chapter, we provide UP Board Solutions for Class 9 English Prose Chapter 2 Kabuliwallah [R.N. Tagore], Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest UP Board Solutions for Class 9 English Prose Chapter 2 Kabuliwallah [R.N. Tagore] pdf, free UP Board Solutions Class 9 English Prose Chapter 2 Kabuliwallah [R.N. Tagore] pdf download. Now you will get step by step solution to each question. Up board solutions Class 9 English पीडीऍफ़

(A) PASSAGES FOR COMPREHENSION

Read the following passages and answers the questions given below :
(निम्नलिखित गद्यांशों को पढ़िए और दिये गये प्रश्नों के उत्तर दीजिए)

(a) My five years old daughter Mini cannot live without chattering. I really believe that in all her life she has not wasted a minute in silence. Her mother is often vexed at this, and would stop her prattle, but I would not. To see Mini quiet is unnatural, and I cannot bear it long. So my own talk with her is always lively.
One morning, for instance, when I was in the midst of the seventeenth chapter of my new novel, my little Mini stole into the room, and putting her hand into mine, said, “Father! Ramdayal, the (doorkeeper, calls a Crow know ! He doesn’t know anything, does he?”
Before I could explain to her the differences of language in this world, she was embarked on the full tide of another subject. “What do you think, Father? Bhola says there is an elephant in the clouds. blowing water out of his trunk, and that is why it rains!”

Questions.
1. Write the name of the lesson from which the above passage has been taken.
(उस पाठ का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त गद्यांश लिया गया है।)
2. What was troublesome issue of Mini’s mother?
( मिनी की माँ के लिऐ कष्टप्रद विषय क्या था?)
3. What happened when he was hard at his work of the seventeenth chapter of his novel?
(क्या हुआ जब वह अपने उपन्यास के सत्रहवें अध्याय में तल्लीन था?)

4. Who said and what happens when an elephant blowing water out of his trunk?
(किसने कहा और क्या होता है जब हाथी सूंड से पानी फेंकता है?)
5. Find words from the extract which means.
(a) Talkative (b) Cheerful
दिए गए उद्धरण में से शब्दों का अर्थ बताइए।
(a) बातूनी
(b) प्रसन्नचित
Answers:
1. The name of the lesson is “Kabuliwallah”
(पाठ का नाम काबुलीवाला है।)
2. The troublesome issue of Mini’s mother was that she (Mini) was very talkative and never keeps silence for a minute.
(मिनी की माँ का कष्टप्रद विषय यह था कि वह (मिनी) बहुत बातूनी थी और एक पल भी शांत नहीं रहती थी।)
3. When Mini’s father was busy doing the seventeenth chapter of his novel, Mini ran into his room and started asking some irrational questions.

(जब मिनी के पिता अपनी किताब के सत्रहवें अध्याय को पूरा करने में व्यस्त थे तब मिनी उनके कमरे में दौड़कर आती है और अविवेकी प्रश्न पूछने लगी।)
4. Bhola said, there is an elephant in the clouds blowing water out of his trunks that is why it rains.
(भोला कह रहा था कि आकाश में हाथी सूंड से पानी डालता है उसी से वर्षा होती है।)
5. (a) Chatty (b) Lively
(a) बातूनी (b) प्रसन्नचित्त

(b) The window of my room overlooks the road. The child had seated herself at my feet near my table, and was playing softly, drumming on her knees. I was hard at work on my seventeenth chapter, where Pratap Singh, the hero, had just caught Kanchanlata, the heroine, in his arms, and was about to escape with her by the third storey window of the castle, when all of a sudden Mini left her play, and ran to the window, crying, “A Kabuliwallah! a Kabuliwallah!” Sure enough in the street below was a Kabuliwallah, passing slowly along. He wore the loose soiled clothing of his people, with a tall turban; there was a bag on his back, and he carried boxes of grapes in his hand.

Questions.
1. Name the author of the lesson from which the above passage has been taken?
(जिस पाठ से उपरोक्त गद्यांश लिया गया है उसके लेखक का नाम लिखें।)

2. Who were going to elope from the third storey window of the castle in the seventeenth chapter of the novel?
(उपन्यास के सत्रहवें अध्याय में हवेली की तीसरी मंजिल से कौन भागने वाला था?)
3. Why suddenly Mini ran to the window?
(मिनी अचानक खिड़की की ओर क्यों भागी?)
4. Who was Kabuliwallah?
(काबुलीवाला कौन था?)
5. Which words from the above passage means as :
(a) Country (b) Shouting
(उपरोक्त गद्यांश में निम्नलिखित शब्दों का अर्थ होता है।)
(a) देश
(b) चिल्लाना
Answers:
1. The name of the author of the lesson is Rabindranath Tagore.
(पाठ के लेखक का नाम रवीन्द्रनाथ टैगोर है।)
2. The characters of the novel Pratap Singh and Kanchanlata were going to elope from the third storey window of the castle.
(उपन्यास के पात्र प्रताप सिंह और कंचनलता हवेली के तीसरे मंजिल से भागने वाले थे।)
3. Mini started shouting Kabuliwallah! Kabuliwallah! as she saw Kabuliwallah going, through a window ran towards it.
(मिनी काबुलीवाले को गुजरते देखकर चिल्लाते हुऐ खिड़की की ओर दौड़ी।)
4. Kabuliwallah was a dry-fruit seller from Kabul.
(काबुलीवाला काबुल का मेवा विक्रेता था।)
5. (a) Nation or native land
(b) Crying
(a) देश (b) चिल्लाना।

(c) One morning, however, not many days later, as I was Leaving the house, I was started to find Mini, seated on a bench near the door, laughing and talking, with the great Kabuliwallah at her feet. In all her life, it appeared; my small daughter had never found so patient a listener, save her father. And already the corner of her little sari was stuffed with almonds and raisins, the gift of her visitor, “Why did you give her those?”, I said, and taking out an eight-anna bit, I handed it to him. The man accepted the money without demur, and slipped it into his pocket.

Questions.
1. Why Mini’s father was surprised and frightened to see Mini?
(मिनी के पिताजी मिनी को देखकर भयभीत और आश्चर्यचकित क्यों हुए?)
2. Who was calmly listening to Kabuliwallah?
(काबुलीवाला की बातों को शान्ति से कौन सुन रहा था?)
3. Who has filled the corners of little sari with almonds and raisins?
(किसने उसके (मिनी) छोटे से आँचल को बादाम और किशमिश से भर दिया?)
4. Who has received the money without sly? What was the amount?
(किसने बिना संकोच के पैसा प्राप्त किया? वह रकम क्या थी?)
5. Pickout the words from the above passage which means as the same.
(उपरोक्त गद्यांश से शब्दों को चुनिए जिसका अर्थ निम्न के समान हो।)
(a) Reserved
(b) Surprised
Answers:
1. Mini’s father was surprised because he saw that Mini was sitting on the bench near the door, talking and laughing greatly with Kabuliwallah.
(मिनी के पिता को आश्चर्य इसलिए हुआ कि उन्होंने देखा की मिनी दरवाजे के पास बेंच पर बैठकर काबुलीवाले से अनर्गल बातें कर रही है।)
2. Mini was listening calmly to Kabuliwallah.
(मिनी काबुलीवाले की बातों को धैर्य से सुन रही थी।)
3. Kabuliwallah has filled the corner of little sari of Mini with almonds and raisins.
(काबुलीवाले ने मिनी के छोटे आँचल को बादाम व किशमिश से भर दिया था।)
4. Kabuliwallah has accepted the money without hesitation and put it into his pocket.
(काबुलीवाले ने निसंकोच पैसा स्वीकार किया और उसे अपनी जेब में रख लिया।)
5. (a) Patient (b) Startled
(a) धैर्यवान
(b) चौंकाने वाला (वाली)

(d) One morning, a few days before he had made up his mind to go, I was correcting my proof sheets in my study. It was chilly weather. Through the window the rays of the sun touched my feet, and the slight warmth was very welcome. It was almost eight o’clock, and the early pedestrians were returning home, with their heads covered. All at once, I heard an uproar in the street, and, looking out, saw Rahmat being led away bound between two policemen, and behind them a crowd of curious boys. There were blood-stains on the clothes of the Kabuliwallah, and one of the policemen carried a knife.

Questions.
1. What sort of noise he heard in the lane?
(सड़क पर उसे किस तरह का हल्ला (शोर) सुनाई पड़ा?)
2. Who was arrested by the policemen?
(सिपाहियों ने किस व्यक्ति को गिरफ्तार किया था?)
3. Who stained the clothes of Kabuliwallah?
(काबुलीवाले के कपड़े पर किसके दाग थे?)
4. Write the meaning of these words from the passage.
(गद्यांश से लिए गये इन शब्दों का अर्थ लिखिए)
(a) Uproar
(b) Stains
Answers:
1. He saw that two policemen have arrested Rahmat and a crowd of curious boys were rushing behind them. This was the noise he heard in the lane.
(उसने देखा कि दो पुलिसवाले रहमत को गिरफ्तार किए थे और उत्तेजित लड़कों की भीड़ उसके पीछे दौड़ रही थी।)
2. Kabuliwallah (Rahmat) was arrested by the policemen.
(काबुलीवाले (रहमत) को पुलिसवालों ने गिरफ्तार किया था।)
3. This was the blood-stains on the clothes of the Kabuliwallah.
(काबुलीवाले के कपड़ों पर खून के दाग थे।)
4. (a) Noise (b) Spot
(a) शोर , कोलाहल
(b) दाग , धब्बे

(e) Years had passed ……… married tonight. Years had passed away. It was once more autumn and we had made arrangements for our Mini’s marriage. It was to take place during the Puja Holidays. With Durga returning to Kailas, the light of our home also was to depart to her husband’s house, and leave her father’s in the shadow.
The morning was bright. After the rains, there was a sense of ablution in the air, and the sun-rays looked like pure gold. So bright were they that they gave a beautiful radiance even to the sordid brick walls of our Calcutta lanes. Since early dawn today the wedding-pipes had been sounding, and at each beat my own heart throbbed. The wail of the tune, Bhairavi, seemed to intensify my pain at the approaching separation. My Mini was to be married tonight.

Questions.
1. Whose marriage arrangements were made?
(किसके विवाह की तैयारियाँ चल रही थीं?)
2. When marriage ceremony of Mini will take place?
(मिनी के वैवाहिक-कार्यक्रम कब सम्पन्न होंगे?)
3. What was the feeling of the father during Mini’s marriage?
(मिनी के विवाह के समय उसके पिता के क्या भाव थे?)
4. Define the meaning of the words from the above passage.
(उपरोक्त गद्यांश से लिए गये शब्दों का अर्थ बताइये।)
(a) Separation (b) Shadow
Answers:
1. The arrangement of Mini’s marriage were being made.
(मिनी के विवाह की तैयारियाँ हो रही थीं।)
2. Marriage ceremony of Mini will take place during Puja Holidays.
(मिनी का वैवाहिक-कार्यक्रम पूजा की छुट्टियों में सम्पन्न होंगे।)
3. He was feeling of separation with his daughter, Mini. Mini who is the light of the house is now going to her husband’s house leaving her father in darkness and loneliness.
(उसके मन में अपनी बेटी से दूर होने के भाव उत्पन्न हो रहे थे। जो कि उसके घर-आँगन की चमक थी। वह अपने पिता की छत्र-छाया को छोड़कर अपने पति के घर जा रही थी।)
4. (a) Kept apart (b) Image
(a) आलग करना
(b) धाया (परछाई)

(f) “There are ceremonies going on,” I said, “and I am busy. Could you perhaps come another day?”
At once he turned to go; but as he reached the door he hesitated, and said, “May I not see the little one, sir, for a moment?” It was his belief that Mini was still the same. He had pictured her running to him as she used to, calling “O Kabuliwallah! Kabuliwallah!” He had imagined too that they would laugh and talk together, just as of old. In fact, in memory of former days
he had brought, carefully wrapped up is paper, a few almonds and raisins and grapes, obtained somehow from a countryman, for his own little fund was dispersed.
I said again, “There is a ceremony in the house, and you will not be able to see any one today.”
The man’s face fell. He looked wistfully at me for a moment, said “Good morning,” and went out. I felt a little sorry and would has called him back, but I found he was returning of his own accord. He came close up to me holding out his offerings and said, “I brought these few things, sir, for the little one. Will you give them to her?”

Questions.
1. Write the name of the lesson of the above passage. Who has authored?
(उस पाठ का नाम लिखिए जिससे उपरोक्त गद्यांश लिया गया है? इसका लेखक कौन है?)
2. Who was willing to see and to whom?
(कौन देखना चाहता था? और किसे?)
3. What picture of Mini Kabuliwallah has collected in his mind?
(मिनी की कैसी तस्वीर का काबुलीवाले ने अपने मस्तिष्क में चित्रण किया?)
4. What were few things, Kabuliwallah has brought for little one?
(वह क्या चीजें थीं जो काबुलीवाला छोटी बच्ची के लिऐ लेकर आया?)
5. Choose the words from the above passage which means the same as below :
(उपरोक्त गद्यांश से शब्दों को चुनिये जिनको अर्थ निम्न के समान हो)
(a) Wedding
(b) Sadly
Answers:
1. The name of the lesson is Kabuliwallah and the author is R.N. Tagore.
(पाठ का नाम ‘काबुलीवाला’ तथा लेखक का नाम ‘रवीन्द्रनाथ टैगोर है।)
2. Kabuliwallah wants to see to Mini.
(काबुलीवाला मिनी को देखना चाहता था।)
3. He seemed to believe that Mini was still the same little girl and should come running to him, calling A Kabuliwallah! Kabuliwallah!
(कदाचित् उसे विश्वास था कि मिनी अब भी पहले की भांति होगी और उसे ‘काबुलावाले, ओ काबुलीवाले’ पुकारते दौड़ती चली आएगी।)
4. Kabuliwallah had brought, carefully wrapped up in paper, these few things almonds, raisins and grapes.
(काबुलीवाला, एक कागज के डोंगे में थोड़े से बादाम-किशमिश एवं अंगूर लेकर आया था।)
5. (a) Wedding (b) Sadly
(a) Nuptial (विवाह-सम्बन्धी) (b) Wistfully (दुःखी होकर)

(B) LONG ANSWERS QUESTIONS AND THEIR ANSWERS

Answer the following questions in not more than 60 words each.

Question 1.
Write about Kabuliwallah’s affection to little one (Mini) in brief.
(मन्नी (मिनी) के प्रति, काबुलीवाले के स्नेह को संक्षेप में लिखिए।)
Answer:
Factually, Kabuliwallah too have one like little girl (Mini) in his home. By hearts he loves her too much. He used to carry a crumpled piece of Paper bearing ink Smeared impression of little hand of his daughter. This is the precious memory of his daughter year after year when he came all the way to Calcutta (Kolkata) to trade. He sees in Mini the likeness of his own daughter whom he had left behind

वास्तव में, जिस तरह तुम्हारे एक लड़की है उसी तरह देश में, मेरे भी एक लड़की है। मैं (काबुलीवाला) उसे हृदय से प्यार करता हूँ, उसको याद करके मुड़े हुए कागज पर नन्हें हाथों की छाप लिए, कन्या के स्मरण-चिह्न छाती से लगाए हर वर्ष कलकत्ता व्यापार करने आता हूँ। अपनी बेटी का स्मरण कर मैं तुम्हारी मिनी के प्रति निष्ठावान हूँ। यह सुकोमल हृदय मेरे विरह की पीड़ा को शांति प्रदान करता है।

Question 2.
Write down about R.N. Tagore. What he has showed in the story ‘Kabuliwallah’.
(रवीन्द्रनाथ टैगोर के संदर्भ में लिखें और उन्होंने काबुलीवाला कहानी में क्या दर्शाया है।)
Answer:
Rabindranath Tagore was a Bengali poet, writer, dramatist, song writer and painter. He was the first non-European to win the Noble Prize in Literature. Most of Tagore’s prose and poetry has been translated into English and other languages. His writing include over 200 lyrical poems and songs.
Rabindranath Tagore in the story ‘Kabuliwallah’ showed the theme revolves around human relationships, between father and daughter means between the Kabuliwallah and Mini. He showers Mini with fatherly affection. Mini’s mother too shows parental love being protective over her daughter and voicing there concern to Mini’s father. There is also the pain of separation. Kabuliwallah also leaves his family back home in Afghanistan to earn a living. Specially his little daughter who is about the same age of Mini. Kabuliwallah sees in Mini the likeness of his own daughter. The feeling of solidarity is also portrayed. As a father who is to be separated from his daughter because of her wedding. In some way Kabuliwallah in also facing the pangs of separation from his own daughter.

रवीन्द्रनाथ टैगोर एक बंगाली कवि, लेखक, नाटककार, गीतकार एवं चित्रकार थे। वह पहले गैर यूरोपीय थे जिन्होंने ‘साहित्य’ में ‘नोबेल पुरस्कार प्राप्त किया।
टैगोर के बहुत से गद्यों एवं पद्यों को अंग्रेजी एवं अन्य भाषाओं में अनुवाद किया गया। उनके लेखन में 200 से ज्यादा काव्यात्मक, कविताओं और गीतों को सम्मिलित किया है। रवीन्द्रनाथ टैगोर ने अपनी कहानी काबुलीवाला’ की विषयवस्तु में मानव सम्बन्धों को दर्शाया है। पिता-पुत्री और मिनी व काबुलीवाला जैसे संबंधों का दर्शन है। मिनी के प्रति रक्षात्मक कवच के रूप में पिता का मिनी के लिए स्नेह एवं माता द्वारा अभिभावक जैसा प्यार दर्शाया गया है। | इस कहानी (काबुलीवाला) में वियोग (अलगाव) का दर्द भी देखने को मिलता है। काबुलीवाला अपने जीविकोपार्जन के लिए अपने परिवार से दूर, जो अफगानिस्तान में रहता है, उसके दर्द एवं करुणामय स्थिति का वर्णन किया है। काबुलीवाला जिसकी बेटी लगभग ‘मिनी’ की अवस्था (आयु)
के समान होगी उसको अपनी बेटी एवं मिनी समान दिखाई दे रही है। इस चुनिंदा कहानी में एकता का भी चित्रण किया गया है। जैसा कि मिनी के पिता उसके विवाह के बाद अलगाव (वियोग) का दर्दउसी प्रकार काबुलीवाले का अपनी बेटी से वियोग की करूणामय स्थिति का वर्णन किया है। उसमें भी वियोग की टीस दिखाई देती है।

Question 3.
What was the summery of the story ‘Kabuliwallah’ in brief?
(काबुलीवाला’ कहानी का सारांश संक्षेप में समझाए?)
Answer:
Change is the law of nature. We must be ready to accept change in relationships with passage of time. In childhood one’s perceptions and expectations are different from those in adulthood. Rahmat (Kabuliwallah) a Pathan and Mini a small five year old girl, come together in a strong emotional bonding. Rahmat is arrested for stabbing a man and is imprisoned. Years pass Mini grows up and forgets her old childhood friend. Even her relationship with her father becomes distant as she grows up. On her wedding day Rahmat appears and is shocked to see grown up Mini. Both find it difficult to revive their past friendship. Rahmat is sadly reminded at this very moment of the fact that his very own daughter too must have grown up, he will have to revive his friendship with her.

परिवर्तन प्रकृति का नियम है। समयानुसार हमें जीवन में होने वाले परिवर्तनों को स्वीकार करना चाहिए। किसी के बचपन की धारणा और आकांक्षाएँ उसकी वयस्कता से भिन्न होती हैं। रहमत एक पठान और मिनी पाँच वर्ष की लड़की जो एक-दूसरे से, भावनाओं के बंधन में बँधे हैं। रहमत को छूरे से प्रहार करने के अपराध में गिरफ्तार कर लिया जाता है और जेल में डाल दिया जाता है। समय व्यतीत होते, मिनी बड़ी (व्यस्क) हो जाती है और अपने बचपन के मित्र को भूल जाती है। यहाँ तक कि अपने बड़े होने पर पिता के संबंधों में भी दूरियाँ बढ़ जाती हैं। मिनी के विवाह के दिन रहमत मिनी को वयस्क देखकर आश्चर्यचकित हो जाता है। पुरानी मित्रता को पुनर्जीवित करना दोनों के लिए कठिन हो जाता है। रहमत अतीत के क्षणों को दुःखी होकर स्मरण करता है कि मेरी अपनी बेटी भी वयस्क हो गई होगी और उससे भी अपनी मित्रता पुनर्जीवित करनी होगी।

Question 4.
What was the reaction of Mini after seeing Kabuliwallah for so many years?
(काबुलीवाले को इतने समयान्तराल के बाद देखने पर मिनी पर क्या प्रतिक्रिया हुई?)
Answer:
Many years had passed and probably everyone forgot Kabuliwallah. Everything has changed with time. Mini also forgot her old friend and now she has grown up and she is getting married. Rahmat returns after a long time to her little friend’s house and he was expecting that she’ll come running towards him shouting Kabuliwallah! O’Kabuliwallah! but when Mini saw Kabuliwallah she doesn’t even identifies him as she had no memory of her childhood friend and hence she also refuses to talk to a stranger.

कई साल गुज़र गए थे और लगभग सभी काबुलीवाले को भूल चुके थे। वक्त के साथ सब कुछ बदल चुका था। मिनी भी अपने पुराने मित्र को भूल चुकी थी। अब वह बड़ी हो चुकी थी और उसकी शादी हो रही थी रहमत बहुत समय बाद अपनी छोटी मित्र के घर आता है और वह इस उम्मीद में रहता है कि वो काबुलीवाला! काबुलीवाला। चिल्लाते हुए उसके पास आ जाएगी परंतु जबे मिनी काबुलीवाले को देखती है वह उसे पहचान तक नहीं पाती क्योंकि उसे अपने बचपन का कुछ भी याद नहीं और इसलिए वह किसी अंजान से बात करने को भी मना कर देती है।

Question 5.
What similarities does Mini’s father found with Kabuliwallah?
(काबुलीवाले के साथ मिनी के पिता की क्या समानताएँ मिलीं?)
Answer:
After so many years when Mini’s father see Kabuliwallah, he found himself very similar to Rahmat as now he is also feeling the same separation from his daughter who is getting married which Rahmat would have felt when he left his daughter and country. Rahmat tells Mini’s father that she had also a little one like Mini and he brings fruit for Mini by thinking of his own daughter, he also shows the impression of his daughter’s little hand on the paper. All this brought tears in the eyes of Mini’s father as he found no difference between both of them as they both were fathers.

बहुत सालों के बाद मिनी के पिता काबुलीवाले को देखते हैं और वह अपने आप को रहमत के समान पाते हैं क्योंकि अब वो भी अपनी बेटी से बिछड़ने के अलगाव में थे जो अलगाव कभी रहमत ने देखा होगा जब वह अपनी बेटी को देश में छोड़कर आया था। रहमत मिनी के पिता से कहता है उसकी भी मिनी की ही तरह एक छोटी बेटी है और उसी की याद में वह मिनी के लिए फल लाया करता है। वह एक कागज निकालकर मिनी के पिता को दिखाता है जिसमें उसकी बेटी के नन्हें हाथों के निशान थे यह सब देखकर मिनी के पिता की आँखें भर आती हैं और वह अपने और रहमत में कोई अंतर नहीं देख पाते क्योंकि वह दोनों ही पिता थे।

(C) SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Answer the following questions in not more than 25 words each.

Question 1.
What was the grave problem of Mini’s mother regarding her daughter?
(मिनी की माँ की अपनी बेटी के लिए गंभीर समस्या क्या थी?)
Answer:
The troublesome issue of Mini’s mothter was that she (Mini) was chatty girl and never keep silence for a minute.

मिनी की माँ के लिए कष्टदायक विषय यह था कि मिनी बहुत बातूनी लड़की थी, वह एक पल भी शान्त (चुप) नहीं रहती थी।

Question 2.
Why Mini quickly rushed to window and to whom she was calling?
(मिनी सहसा खिड़की की ओर क्यों भागी और वो किसको पुकार रही थी?)
Answer:
Mini saw a trader from Kabul on a roadside through the window and rushed towards the window shouting Kabuliwallah! O’Kabuliwallah!
(मिनी ने सड़क से गुज़रते हुए एक काबुल के व्यापारी को देखा और ज़ोर-ज़ोर से पुकारने लगी “काबुलीवाले, ओ काबुलीवाले।”)

Question 3.
Why Mini got frightened to see Kabuliwallah? Where she felt herself safe?
(मिनी काबुलीवाले को देखकर क्यों भयभीत हो गई? उसने कहाँ अपने आपको सुरक्षित समझा?)
Answer:
Mini was under this belief the man, so called Kabuliwallah was carrying a bag had two or three children in it like herself. This blind belief made her frightened. She fled to her mother’s protection and felt herself safe.

मिनी को संशय था कि उस व्यक्ति के पास जो झोला है उसमें उसी की तरह के दो-तीन बच्चे हैं। वह यही
बात सोचकर भयभीत हो गई इसलिए वह अपने को सुरक्षित रखने के लिए अपनी माँ के पास दौड़ी।

Question 4.
When and how Mini met Kabuliwallah very first time?
(मिनी पहली बार काबुलीवाले से कब और कैसे मिली?)
Answer:
When a vendor Kabuliwallah offered her nuts and raisins but she wouldn’t be tempted and clung closer to me and this was the first meeting between Mini and Kabuliwallah.

जब काबुलीवाला अपने झोले से बादाम और किशमिश देने लगा पर वह किसी तरह भी लेने को तैयार नहीं हुई और भयभीत होकर मेरे से लिपट गई इस प्रकार दोनों का प्रथम परिचय हुआ।

Question 5.
What surprised, Mini’s father while leaving the house and what sum of money he has given to the man?
(मिनी के पिता, घर से निकलते समय किस बात से आश्चर्यचकित हुए और कितनी मुद्रा उन्होंने उस आदमी (काबुलीवाले) को दी?)
Answer:
Mini’s father saw his tiny daughter sitting on the bench next to the door and speaking non stop with the Kabuliwallah and listening calmly to him, this surprised her father. He has given eight annas to the man for nuts and raisins.

एक दिन किसी काम से बाहर जाते वक्त मिनी के पिता ने देखा की उनकी बिटिया दरवाजे के पास बैंच पर बैठकर अनर्गल बातें कर रही है और धैर्य के साथ उसकी बातों को सुन रही है। मिनी के पिता ने बादाम और किशमिश के लिए काबुलीवाले को एक अठन्नी दी।

Question 6.
How Mini got fascinated with Kabuliwallah?
(मिनी काबुलीवाले से कैसे सम्मोहित हुई?)
Answer:
Rahmat, the Kabuliwallah, had been coming almost everyday and the two of them became great friends now. They share many jokes which provided them much amusement and they both became very friendly and all this fascinated Mini.

रहमत, काबुलीवाला अब रोज मिनी के घर आने लगा था, वह दोनों अब बहुत अच्छे मित्र बन चुके थे। वह दोनों बहुत हास्य-व्यंग बाँटते थे, जिससे दोनों को बहुत मज़ा आने लगा और दोनों में बहुत घनिष्ठ मित्रता हो गई और इन्हीं सब से मिनी सम्मोहित हो गई।

Question 7.
Define the meaning of a term father-in-law’s house?
(फादर-इन-लॉ’ का घर ( ससुराल) का अर्थ समझाइए।)
Answer:
Here defined father-in-law’s house have double meaning. Bengali girls were commonly familiar with the term ‘in-laws’ house, practically since by birth. But being more modern, they chose not to load their daughter’s mind with precocious thoughts at such a tender age. That is why Mini (little girl) could never fully understand the meaning of this term. Turning the phrase into a question. When common people use this term as Kabuliwallah used the term for ‘Jail.’ Think of the plight of the unknown creature called father-in-law.

यहाँ पर ‘ससुराल’ शब्द को द्विअर्थीय रूप में व्याख्या की है। बंगाली परिवार की लड़की जन्म से ही ‘ससुराल शब्द से परिचित होती है। किंतु हमारे कुछ आधुनिक ढंग होने के कारण बालिका को ससुराल के सम्बन्ध में परिचित नहीं कराया गया था इसलिए रहमत के अनुरोध को ठीक से नहीं समझ पाती थी। जैसा कि काबुलीवाले के शब्दों में ससुराल का अर्थ ‘जेल खाना’ से है। मिनी ‘ससुर’ नामक अपरिचित जीव की दुरावस्था की कल्पना कर खूब हंसती हैं।

Question 8.
Why Mini’s mother was so shy and nervous particularly about her daughter?
(मिनी की माँ अपनी बेटी के लिए परेशान एवं हैरान क्यों रहती थी?)
Answer:
Mini’s mother was unfortunately a very timid lady. She was under this impression that those people who are rushing towards her house are wrongdoers, e.g., thieves, drunkards, snakes, tigers, an English sailors. Even after all these years of experiences, she could not get rid of her problems or terror, so she was full of doubts about the Kabuliwallah too.

मिनी की माँ दुर्भाग्य से बड़े शंकालु स्वभाव की महिला थी। उसके मन-मस्तिष्क में विचार आता था जो लोग उसके घर की ओर चले आ रहे हैं वे सभी दुष्ट एवं कपटी व्यक्ति हैं। जैसे चोर, शराबी, सांप, बाघ और शोरे नाविक हैं। इतने सारे अनुभव के होते हुए उसे अपनी परेशानियों से छुटकारा नहीं मिला। यहाँ तक कि उसे काबुलीवाले पर
भी संशय था।

Question 9.
In which month of the year Rahmat, the Kabuliwallah used to go his home and in what he get himself busy?
(किस माह में प्रतिवर्ष रहमत, काबुलीवाला अपने देश जाया करता था? और वह किस कार्य में व्यस्त रहता था?)
Answer:
Once in a year in the middle of January, Rahmat the Kabuliwallah, was in the habit of returning to his country. He would be busy, going from house to house collecting his debts.

प्रतिवर्ष जनवरी के मध्य में रहमत, काबुलीवाला अपने देश चला जाता था। उस समय वह अपना सारा उधार रुपया घर-घर जाकर वसूल करने में व्यस्त रहता था।

Question 10.
What sort of noise he heard on the street on one chilly morning? Who had quarrelled with whom?
(किस कंपकंपाती सुबह में उसे सड़क पर जोर का हल्ला (शोर) सुनाई पड़ा? कौन झगड़ा कर रहा था? और किससे?)
Answer:
It was chilly morning, he heard an uproar on the street. He saw that Rahmat being led away in handcuffs by two policemen. After inquiring that I gathered, Rahmat stabbed the man with a knife. Rahmat had quarreled with one of our neighbour. He was charged with murderous assault.

एक कंपकंपाती सुबह, मुझे सड़क पर बड़े जोर का हल्ला (शोर) सुनाई पड़ा। मैंने देखा कि दो सिपाही ‘रहमत को हथकड़ियों में बाँध कर लिए आ रहे थे, पूछताछ करने पर जानकारी मिली कि ‘रहमत’ ने चाकू से हमला कर
एक पड़ोसी को घायल कर दिया है। उस पर हत्या के प्रयास का आरोप है।

Question 11.
Whose marriage arrangements were made and when?
(किसके विवाह की तैयारियाँ की जा रही थी और कब?)
Answer:
It was Mini’s marriage arrangements were made. It was to be solemnized during Puja Holidays.
The light of our home also was to depart to her husband’s house, and leave her father’s in the shadow.
मिनी के विवाह की तैयारियाँ की जा रही थीं और पूजा की छुट्टियों में विवाह सम्पन्न होना तय हुआ था। उसके पिता सोचते हैं कि अब उनके घर की रौनक अपने पति के घर जा रही थी अपने पिता को अंधेरे में छोड़कर।।

Question 12.
What were the arrangements made for the marriage?
(विवाह की क्या-क्या तैयारियाँ हो रही थीं?)
Answer:
As it was the marriage of Mini on that very day everyone was busy with different works. There was no end of hurry and excitements. In the courtyard, the canopy had to be slung on its bamboo pole. The chandeliers were hung on each room and verandah.

क्योंकि आज ही के दिन मिनी का विवाह था और हर कोई अपने अलग-अलग कार्यों में व्यस्त था। जोश का जरा भी कोई अंत नहीं था। आंगन में लकड़ी के पल्लों के सहारे छतरियाँ लग रही थीं। हर कमरे और बारजे में झूमर
लगे हुए थे।

Question 13.
What did Kabuliwallah said to Mini’s father when he offered him money? Describe Rahmat’s nature.
(जब मिनी के पिता काबुलीवाले को पैसे दे रहे थे तो काबुलीवाले ने क्या कहा? काबुलीवाले का स्वभाव बताइए।)
Answer:
When Mini’s father offered money to Kabuliwallah for the nut and raisins, he refused and explained that he brings fruits for Mini in memory of his daughter. This qualifies the quality of love and affection of Rahmat.

मिनी के पिता काबुलीवाले को बादाम और किशमिश के पैसे देने लगते हैं तो वो उनको रोककर कहता है कि अपनी स्वयं की बेटी की याद में मिनी के लिए फल लेकर आता है। यह उसके स्नेह और प्यार के गुण दिखाता है।

Question 14.
What did Kabuliwallah thought after seeing Mini for so many years?
(काबुलीवाले ने मिनी को कई साल बाद देखकर क्या सोचा?)
Answer:
Kabuliwallah saw Mini after so long time that she’s turned into a grown up and being married. He thought that his own daughter who is of same age also would have grown up and was ready for marriage.

काबुलीवाले ने मिनी को इतने वक्त बाद देखा कि वह बड़ी हो गई और शादी करने जा रही है। उसने सोचा की उसकी स्वयं की बेटी जो इसी उम्र की थी वह भी बड़ी हो गई होगी और शादी के लायक हो गई होगी।

(D) OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

Question 1.
Complete the following statements with the most suitable choice :
सबसे उपयुक्त विकल्प चुनकर निम्नलिखित कथनों को पूरा कीजिए।

(i) Kabuliwallah belongs to :
(a) Russia
(b) Afghanistan
(c) England

(ii) Which story is authored by R.N. Tagore :
(a) A Golden Bowl
(b) Discovery of India
(c) Kabuliwallah
Answers:
(i) (b) Afghanistan
(ii) (c) Kabuliwallah

Question 2.
Point out the ‘true’ and ‘false’ statements in the following :
निम्नलिखित वाक्यों में ‘सही’ और ‘गलत’ चुनिये

(i) Story of Kabuliwallah is written by R.N. Tagore.
(ii) The name of Kabuliwallah was Abdul in the story.
(iii) The little girl Mini was very talkative.
(iv) Kabuliwallah used to carry clothes and utensils.
(v) Marriage of Mini to be solemnize during poja holidays.
Answers:
(i) True (T)
(ii) False (F)
(iii) True (T)
(iv) False (F)
(v) True (T)

(E) VOCABULARY

Question 1.
Match the words given under Column ‘A’ with their meanings given under Column ‘B’ below.
नीचे दिये गये सूची ‘अ’ के शब्दों का सूची ‘ब’ के अर्थों से मिलान कीजिए।
UP Board Solutions for Class 9 English Prose Chapter 2 (Kabuliwallah) [R.N. Tagore] v1
Answers:
UP Board Solutions for Class 9 English Prose Chapter 2 (Kabuliwallah) [R.N. Tagore] v1a

Question 2.
Fill in the blanks in the following sentences with words given below.
नीचे दिये गए शब्दों की सहायता से निम्नलिखित वाक्यों में रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए।

January, pedestrians, timid, assault, apparition
(a) Mini’s mother is unfortunately a very ……….. lady.
(b) Once in a year in the middle of ………………., Kabuliwallah returns to his country.
(c) The Kabuliwallah looked a little staggered at the ………..
(d) It was almost eight o’clock and early …………… were returning home.
(e) On a charge of murderous ………….., Rahmat was sentenced to imprisonment.
Answers:
(a) timid
(b) January
(c) apparition
(d) pedestrian
(e) assault.

Question 3.
Give the opposite words of the following :
निम्नलिखित शब्दों के विलोम शब्द लिखिए

timid (डरपोक),
vexed (परेशानी भरा),
unfortunate (दुर्भाग्य),
quaint (आकर्षक),
absurd (मूर्खतापूर्ण)
Answers:
courageous (साहसी),
convenient (सुविधाजनक),
fortunate (भाग्यशाली),
dull (फीका),
rational (विवेकपूर्ण).

Question 4.
Give the synonyms of the following words :
निम्नलिखित शब्दों के समानार्थी शब्द लिखिए

wistfully (दुखी),
sordid (गेंदा),
seldom (कभी-कभी),
intimacy (निकटता),
dread (भयानक)
Answers:
Sad (दुःखी),
Dirty (गंदा),
Rarely (कभी-कभी),
Closeness (आत्मीयता),
Fearful (डरावना).

Question 5.
Find one word for each of the following expression :
निम्नलिखित वाक्यांशों के लिए एक शब्द लिखिए

(i) A long stick with a sharp tip used a weapon. ( )
(ii) Commodities that are offered for sale. ( )
(iii) Person who sells things such as raisins or fruits. ( )
Answers:
(i) Spear
(ii) Merchandise
(iii) Vendor

WORKSHEET

Question 1.
Join together each of the following pair of sentences by means of a relative pronoun.
Relative pronoun का प्रयोग करके नीचे लिखे हुए युग्मों को जोड़कर वाक्य बनाइए।

(who, whom, whose, which, that)
(a) This is the man. I trusted him. – Whom
(b) I am the person. You sent for me. – Who
(c) This is the road. It leads to the station. – Which
(d) He does his best. He should be praised. – That
(e) The thieves were caught. They had stolen cash and jewellery. – That
Answers:
(a) This is the man whom I trusted.
(b) I am the person who you sent for.
(c) This is the road which leads to the station.
(d) He does his best that he should be praised.
(e) The thieves were caught that had stolen cash and jewellery.

Question 2.
Choose the correct verb from the brackets to complete the sentences given below.
दिए गए वाक्यों को पूरा करने के लिए Brackets में से उचित ,Verb form चुनें।

(a) Each apple on the table …………. been cut. (have/has)
(b) Some of the rice ……………. not cooked properly. (is/are)
(c) Many of your sums …………… wrong. (is/are)
(d) Much of the land …………….. lying barren. (is/are)
(e) Neither of them ……………. ill, they both are lying. (is/are)
Answers:
(a) have
(b) is
(c) are
(d) is
(e) is

Question 3.
Complete the spellings of the following words :
निम्नलिखित शब्दों की वर्तनी पूर्ण करिए

v_r_ndah;
q_ _rr_l;
t_m_d;
v_g_ur;
i_te_d_d.
Answers:
verandah; quarrel; timid; vigour; intended.

Question 4.
Write down the noun form of the following verbs.
निम्नलिखित क्रियाओं की संज्ञा लिखिए।

quarrel, laughter, weave, witter, meets.
Answers:
quarrels; laughter; weaver, wit; meeting.

Question 5.
Write down the adverb form of the following adjective.
निम्नलिखित विशेषण की क्रिया-विशेषण लिखिए।

dreadful,
covert,
scarce,
free,
happy.
Answers:
dreadfully;
covertly;
scarcely;
freely;
happily.

Question 6.
Change the following sentences into indirect speech.
निम्नलिखित वाक्यों के indirect speech मे बदलें ।

(a) Our teacher said to us, “Do not make noise while I am away”.
(b) “I haven’t seen you for ages”, Leela said to Sumit.
(c) My father said to my brother, “Pay attention while you are driving”.
Answers:
(a) Our teacher told us that do not make noise when she’s away.
(b) Leela told Sumit she hadn’t seen him for ages.
(c) My father adviced my brother that to pay attention while he was driving.

All Chapter UP Board Solutions For Class 9 English

—————————————————————————–

All Subject UP Board Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

यदि यह UP Board solutions से आपको सहायता मिली है, तो आप अपने दोस्तों को upboardsolutionsfor.com वेबसाइट साझा कर सकते हैं।

Leave a Comment

Your email address will not be published.