UP Board Solutions for Class 12 English Poetry Short Stories Chapter 1 The Gold Watch

In this chapter, we provide UP Board Solutions for Class 12 English Poetry Short Stories Chapter 1 The Gold Watch, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest UP Board Solutions for Class 12 English Poetry Short Stories Chapter 1 The Gold Watch pdf, free UP Board Solutions Class 12 English Poetry Short Stories Chapter 1 The Gold Watch book pdf download. Now you will get step by step solution to each question. Up board solutions Class 12 English पीडीऍफ़

UP Board Solutions for Class 12 English Poetry Short Stories Chapter 1 The Gold Watch

STORY at a Glance

AS Sanku was a low-paid worker at a factory. He was very poor. His mother had died. He had a wife and two children. A third child was expected to come soon. He had to take loan from his fund to attend the death anniversary of his mother. So he was to pay the loan with interest. He owed some money to the store-keeper and tea- vendor. He owed some money to the fish woman also. There were also some other urgent needs of the family.

Thus Sanku was surrounded by many domestic problems. He was so much worried that he could not sleep in the night also. He was very much confused and disturbed. He tried to find out the way to end his misery. But he could not get any solution. Sanku had seen a gold watch on the table of the engineer. The engineer was his boss. He had seen that the watch remained lying on the table when the engineer went on lunch. So Sanku was tempted to steal it. He had no other alternative to solve his problems. He thought he would get a considerable amount of money by selling it. One day at 1 o’clock the bell rang for interval. Everybody was in a hurry to go out. The engineer also went home. His watch was still lying on the table. There was nobody in the office. So Sanku thought it was the best time to steal the watch. He went into the office. But he was very nervous. He was afraid of being caught red-handed. His heart throbbed. But his urgent needs prompted him not to go back. So he gathered courage and put the watch into his pocket with trembling hands. Then he came out.

Now he was again trembling with fear. He doubted that somebody had seen him. He thought he would be checked by the watchman at the gate. He would be dismissed from his service. So he was again much confused. He could not control his feelings. So he again went to the office, saw in all directions and put the watch back at its place. Thus his problems and miseries remained unsolved.

कहानी पर एक दृष्टि

संकू एके कारखाने में कम वेतन वाला मजदूर था। वह बहुत गरीब था। उसकी माता का देहान्त हो गया था। उसकी एक पत्नी और दो बच्चे थे। एक तीसरे बच्चे के आने की शीघ्र आशा थी। उसे अपनी माँ की बरसी में जाने के लिए अपने फण्ड में से कर्जा लेना पड़ा था। इसलिए उसे वह कर्जा ब्याज सहित चुकाना था। कुछ धन उसे दुकानदार को तथा कुछ धन चाय वाले को देना था। मछली वाली औरत का भी धन उधार था। परिवार की और बहुत-सी जरूरी आवश्यकताएँ थीं।।

इस प्रकार संकू अनेक घरेलू समस्याओं से घिरा हुआ था। वह इतना परेशान था कि रात को सों भी नहीं सकता था। वह बड़ा घबराया हुआ और चिन्तित था। वह अपने इन दुःखों को समाप्त करने का तरीका ढूंढ़ने की कोशिश करता था। किन्तु कोई हल नहीं ढूंढ़ सका। संकू ने इन्जीनियर की मेज पर एक सोने की घड़ी देखी। इन्जीनियर उसका अफसर था। उसने देखा कि जब इन्जीनियर दोपहर का भोजन करने जाता था तब भी घड़ी वहीं पड़ी रहती थी। इसलिए संकू को लालच आ गया कि वह उसे चुरा ले। अपनी समस्याओं को हल करने का उसके पास कोई और विकल्प था भी नहीं। उसने सोचा कि इसे बेचकर उसे काफी धन मिल जाएगा। एक दिन दोपहर को एक बजे मध्यान्तर की घण्टी बजी। प्रत्येक व्यक्ति बाहर जाने के लिए जल्दी में था। इन्जीनियर साहब भी घर चले गए। उनकी घड़ी अब भी मेज पर पड़ी थी। दफ्तर में कोई व्यक्ति नहीं था। इसलिए संकू ने सोचा कि घड़ी चुराने का यह सबसे अच्छा समय है। वह दफ्तर में गया। किन्तु वह बहुत घबराया हुआ था। उसे रंगे हाथों पकड़े जाने का भय था। उसका हृदय धड़क रहा था। किन्तु उसकी जरूरी

आवश्यकताएँ उसे पीछे न हटने के लिए प्रेरित कर रही थीं। इसलिए उसने साहस बटोरा और काँपते हुए हाथों से घड़ी को अपनी जेब में रख लिया। फिर वह बाहर आया। अब वह पुन: भय से काँप रहा था। उसे सन्देह हुआ कि किसी ने उसे देख लिया है। उसने सोचा कि गेट पर चौकीदार उसे रोक लेगा। उसे नौकरी से हटा दिया जाएगा। वह पुनः घबरा गया। वह अपनी भावनाओं पर नियन्त्रण न कर सका। इसलिए वह दफ्तर में पुनः गया। चारों ओर देखा और घड़ी को वापस उसी स्थान पर रख दिया। इस प्रकार उसकी समस्याएँ और दुःख बिना हल किए ही रहे।

Understanding the Text

Short Answer Type Questions

Answer two of the following questions in not more than 30 words each :
Question 1. Where did Sanku work? [2012]
(संकू कहाँ कार्य करता था ?) Answer. Sanku worked in a factory.
(संकू एक कारखाने में काम करता था।).

Question 2.
What were Sanku’s problems and how did he plan to solve them ? [2009, 12, 17, 18]
(संकू की क्या समस्याएँ थीं और उन्हें हल करने के लिए उसने क्या योजना बनाई ?)
Answer.
There were mainly two problems before Sanku :
(1) to meet the expenses of his family in his small income, and
(2) to repay the loan which he owed to different people. Sanku had only one way to solve these problems, to pick up the gold watch from the office table of his officer and to get money by selling it.

(संकू के सामने दो मुख्य समस्याएँ थीं

(1) अपनी छोटी आमदनी में परिवार के खर्चे को पूरा करना, और
(2) वह कर्जा चुकाना जो उसने भिन्न-भिन्न लोगों से ले रखा था। संकू के सामने इन समस्याओं को हल करने का एक ही रास्ता था कि वह अपने अफसर के दफ्तर की मेज से घड़ी उठाए और उसे बेचकर धन प्राप्त करे।)

Question 3.
What time of the day did Sanku think was the most suitable for stealing the gold watch and why?[2014]
(सोने की घड़ी चुराने के लिए संकू ने सबसे उपयुक्त समय कौन-सा सोचा और क्यों ?)
Answer.
Sanku thought that interval was the most suitable time for stealing the gold watch because at this time everyone went out for lunch.
(संकू ने सोचा कि मध्यान्तर का समय सोने की घड़ी चुराने के लिए सबसे उपयुक्त समय है, क्योंकि इस समय सभी लोग दोपहर के भोजन के लिए बाहर जाते हैं।)।

Question 4. 
What did Sanku’s wife ask him to bring from the market ? [2016]
(संकू की पत्नी ने उससे बाजार से क्या लाने को कहा ?)
Answer.
Sanku’s wife asked him to bring from the market ointment for the sores on her child’s body and two bananas also.
(संकू की पत्नी ने उससे बाजार से अपने बच्चे के शरीर पर हो रहे घावों के लिए मरहम और दो केले लाने को कहा।)

Question 5.
What stopped Sanku from stealing the watch in the beginning ?
(आरम्भ में संकू को कौन-सी बात ने घड़ी चुराने से रोका ?) [2018]
Answer.
Sanku was afraid of being caught. So this thing stopped Sanku from stealing the watch.
(संकू को पकड़े जाने का भय था। इस बात ने उसे घड़ी चुराने से रोका।)

Question 6.
Why could he no longer postpone the act of stealing ?
(चोरी करने के कार्य को वह और अधिक क्यों नहीं टाल सका ?)
Answer.
Sanku had many urgent needs. He needed money very soon. So he could no longer postpone the act of stealing.
(संकू की बहुत-सी जरूरी आवश्यकताएँ थीं। उसे बहुत शीघ्र धन की आवश्यकता थी। इसलिए वह चोरी करने के काम को और अधिक नहीं टाल सका।)

Question 7.
What made Sanku decide that he had no other choice but to steal ? [2009]
(कौन-सी बात ने संकू को यह निश्चय करने के लिए बाध्य किया कि चोरी करने के अतिरिक्त उसके पास और कोई विकल्प नहीं है ?)

Or 

Why did Sanku steal the watch ? [2010, 15, 16, 18]
(संकू ने घड़ी क्यों चुराई ?)
Answer.
Sanku’s urgent needs and pressure of the people to pay loan made him decide that he had no other choice but to steal.
(संकू की आवश्यकताओं ने तथा लोगों के दबाव ने कि वह कर्जा चुकाए, यह निश्चय करने के लिए बाध्य कर दिया कि चोरी करने के अतिरिक्त उसके पास अन्य कोई विकल्प नहीं है।)

Question 8.
Describe how Sanku steals the gold watch ?
(वर्णन कीजिए कि संकू सोने की घड़ी कैसे चुराता है ?)

Or

At what time did Sanku decide to steal the watch and why? [2014]
(संकू ने घड़ी को किस समय और क्यों चुराने का निश्चय किया?)
Answer.
One day Sanku saw that his engineer had gone to lunch and his watch was lying on his table. So he went into the office, looked all around him and put the watch into his pocket with trembling hands.
(एक दिन संकू ने देखा कि उसका इन्जीनियर दोपहर के भोजन पर गया हुआ है और उसकी घड़ी उसकी मेज पर पड़ी हुई है। अत: वह दफ्तर में गया, अपने चारों ओर देखा और काँपते हुए हाथों से घड़ी को जेब में रख लिया।)

Question 9.
Why did Sanku curse himself ? [2011, 18] 
(संकू ने स्वयं को क्यों कोसा ?)
Answer.
When Sanku knew that his wife was pregnant, he thought that it would be another burden on him. So he cursed himself.
(जब संकू को पता लगा कि उसकी पत्नी गर्भवती है, तब उसने सोचा कि यह उस पर एक दूसरा बोझ होगा। अत: उसने स्वयं को कोसा।)

Question 10.
What were Sanku’s feelings before stealing the watch? .
(घड़ी चुराने से पहले संकू की क्या भावनाएँ थीं ?)

Or

Why did Sanku hesitate and was afraid of stealing the watch in the beginning? [2014]
(आरम्भ में संकू घड़ी चुराने से क्यों भयभीत था और क्यों संकोच कर रहा था?)
Answer.
Sanku was much afraid before stealing the watch. He feared that someone might see him. He was nervous. His heart throbbed.
(संकू घड़ी को चुराने से पहले भयभीत था। उसे भय था कि कोई उसे देख न ले। वह घबराया हुआ था। उसका हृदय धड़क रहा था।)

Question 11.
What thoughts troubled Sanku after committing the theft ? [2015, 17, 18]
(चोरी करने के बाद कौन-से विचार संकू को परेशान कर रहे थे ?)

Or

Describe the behaviour of Sanku after he had committed the theft.
(चोरी करने के बाद संकू के व्यवहार को वर्णन कीजिए।)

Or

Why did Sanku feel suffocated?[2017] |
(संकू ने घुटन महसूस क्यों की?)
Answer.
After committing the theft Sanku feared that somebody had seen him stealing the watch. He would be caught as a thief. He would be dismissed. These thoughts troubled Sanku very much.

(चोरी करने के बाद संकू को यह भय हुआ कि किसी ने उसे घड़ी चुराते हुए देख लिया होगा। वह चोर मानकर पकड़ा जाएगा। उसे नौकरी से हटा दिया जाएगा। इन विचारों ने संकू को बहुत परेशान किया।)

Question 12.
‘Sanku was essentially an honest man.’Do you agree with the statement? Give reasons in support of your
[2010,1]
(‘संकू निश्चित रूप से एक ईमानदार व्यक्ति था। क्या आप इस कथन से सहमत हैं ? अपने उत्तर की पुष्टि में कारण दीजिए।) Answer.
I fully agree with the statement that Sanku was essentially an honest man. He stole the watch under compulsion of his poverty. But he could not keep it with him and put back on the table of his officer. So it also shows that he was honest.

(मैं इस कथन से पूर्ण रूप से सहमत हूँ कि संकू निश्चित रूप से एक ईमानदार व्यक्ति था। उसने गरीबी की विवशता में घड़ी चुराई। किन्तु वह इसे अपने पास नहीं रख सका और उसने उसे वापस अपने ऑफीसर की मेज पर रख दिया। अत: यह बात प्रदर्शित करती है कि वह एक ईमानदार व्यक्ति था।)

Question 13.
What made Sanku put the watch back on the table ?[2011]
(कौन-सी बात ने संकू को घड़ी वापस मेज पर रखने को बाध्य किया ?)
Answer.
Sanku put the watch back on the table because he was afraid of being caught and punished.
(संकू ने घड़ी को वापस मेज पर रख दिया, क्योंकि उसे पकड़े जाने तथा दण्डित होने का भय था।). .

All Chapter UP Board Solutions For Class 12 English

—————————————————————————–

All Subject UP Board Solutions For Class 12 Hindi Medium

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

यदि यह UP Board solutions से आपको सहायता मिली है, तो आप अपने दोस्तों को upboardsolutionsfor.com वेबसाइट साझा कर सकते हैं।

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *